Forsikring

Bygadens Træpleje Roskilde

Hvad koster det at få beskåret/fældet/stubfræset/topkappet/stynet/opstammet/flishukket/restaureret/tyndet et træ?

Det er det gode spørgsmål – se vores priseksempler på hjemmesiden bygadenstraepleje.dk. Det er det tætteste, som vi kan komme på et skrivebordstilbud. Som udgangspunkt kommer vi ud, og kigger på træet og omgivelserne. Andet ville give for mange ubehagelige overraskelser (fx tæt beliggende trafikerede veje, bygninger, bede, el-ledninger osv.). Når det er sagt, så er vi begyndt at lave flere tilbud på simplere opgaver ud fra film. Her er vi udover træet/træerne mest interesseret i nedfaldszonen og i til- og adgangsveje, hvis vi skal fjerne grene/stamme.

Hvad betyder topkapning? Hvordan beskærer jeg et træ? Hvad betyder opstamning? Hvad betyder kronereduktion?

Kapning er et udtryk for reduktion af grene tykkere end 10-20 cm og oftest på gamle træer. Det er altså ikke helt sammenligneligt med beskæring. Tommelfingerreglen for beskæring er, at man kan tage 1/3 af træets vedbærende krone (kronereduktion). Dvs. hvis 100% betragtes fra de nederste blade/nåle til de øverste. Dette gælder imidlertid for træer i deres vitale ungdom, det er altså ikke gældende for gamle træer.

Beskæring (af vitale/yngre træer) kan grundlæggende ske på tre måder:

  1. Fra bunden og op, hvor man løfter kronen højere op ved at fjerne de nederste grene.
  2. Fra toppen og ned (det som mange tænker som topkapning), hvor man fjerner toppen og dermed gør træet lavere.
  3. En kombination af de to ovenstående muligheder. Dvs. at kronen både løftes lidt op og toppen bliver lidt lavere.

Alle tre kombinationer udføres altså for at flytte kronen, typisk fordi folk vil have mere sol et bestemt sted. Nogle beskærer også for at holde grene inden for skel osv. Grundlæggende kan man sige, at beskæring er til for menneskenes skyld og ikke for træerne (i modsætning til kapning/kronereduktion, som er til for at lette en krone/gren). De fleste træer ville nemlig gerne naturligt slippe for beskæring, dog med forbehold for grene, der fx skarver mod barken og derved laver sår.

Skal jeg beskære eller vedligeholde mit træ? Hvad betyder opbygningsbeskæring? Hvad er kronepleje?

Grundlæggende kan man sige, at beskæring er for menneskenes skyld og ikke for træerne. De fleste træer ville nemlig gerne naturligt slippe for beskæring, dog med forbehold for grene, der fx skarver mod barken og derved laver sår (eks. på kronepleje). Så du kan beskære dit træ, hvis du mangler sol eller naboen klager over grene i skel (OBS: her er beskæring godt naboskab dvs. ikke forpligtet af hegnsloven, med mindre grenene er til fare for naboen – her er du ansvarsforpligtet). Plejen af din krone er altså grundlæggende: at den ikke bliver for stor i forhold til det træ, som du ønsker i din have, og at grenene ikke skarver mod hinanden og derved laver slidsår.

Beskæring bruges også meget i forhold til frugttræer (opbygningsbeskæring). Dette skyldes, at man kan maksimere sit frugtudbytte ved beskære sig til mere lys og luft mellem grenene, hvilket laver mere og større frugt. Ved denne beskæringsform forsøger man, at få træet til at blive horisontalt fladt og opbygget i flere lag eller vertikalt fladt i et lag som ved espalier.

Hvad betyder kronerestaurering?

Det betyder grundlæggende genskabelse af en krone, typisk efter storm- eller sneskader på træer, hvor der er knækket store grene. Her er der altså tale om en beskæring, som genskaber en ellers deform eller asymmetrisk krone.

Hvordan plejer jeg mit træ? Hvordan passer jeg bedst på mine træer?

Træer er ikke som præmis plejekrævende, når de står i skoven. Men under visse forhold og særligt i haver er der mange forskellige ting (typisk højde og bredde på træerne), at tage hensyn til, hvilket vil indvirke på træernes velvære og kræve pleje (beskæring). Som udgangspunkt er det godt for træer ikke at stå alt for tæt på andre træer, så de hver især får maksimalt lysindfald. Derfor kan udtynding af omkringværende træer være en god ide. Det er også værd at vide, at når du først har beskåret et træ, så forudsætter det vedvarende pleje, der typisk er bortskæring af de vandris/falske grene, som alle træer sætter efter beskæring.

Hvornår kan/skal man beskære et træ? Og kan man fælde/beskære et træ om vinteren/sommeren/efteråret/foråret?

Det har været konventionel viden, at træer havde bedst af beskæring om vinteren, hvor der ikke er saftspænding i træerne. Dette handler traditionelt nok mere om, at bønderne har haft god tid til denne beskæftigelse. Den seneste viden viser dog, at træer faktisk tager bedst mod beskæring i vækstsæsonen dvs. fra forår til hen på efteråret og nogle henviser til JAS-månederne (juli-aug.-sep.) som det bedste. Det betyder dog ikke, at man ikke også kan beskære om vinteren, blot at træet er bedre til at hele op i vækstsæsonen. Man skader altså ikke et træ ved at beskære det om vinteren, men forlænger helingsperioden. På den anden side får man nok også en mindre mængde vandris ved vinterbeskæring, hvilket er positivt.

Træfældning såvel som beskæring kan derfor foretages hele året.

Kan man fælde et træ i regnvejr/frostvejr?

Ja det kan man sagtens, med det forbehold at klatringen er farligere i et vådt end et tørt træ. Frostvejr er glimrende arbejdsvejr med forbehold for is.

Hvor meget kan man beskære et træ? Hvad betyder styning?

Tommelfingerreglen for beskæring er, at man kan tage 1/3 af træets vedbærende krone. Dvs. hvis 100% betragtes fra de nederste blade/nåle til de øverste. Og det er vigtigt at påpåge, at dette er gældende for unge og vitale træer, dvs. ikke træer i alderdomsstadiet (forskellig fra art til art). Nogle træer kan godt tåle mere fx kan pil, hassel og poppel stynes dvs. at de kan skæres over på et vilkårligt sted på stammen og stadig vokse videre derfra.

Kan/må jeg selv fælde eller beskære et træ?

Ja og øvelse gør mester. Er det altid klogt? Nej! Der må du vurdere dine egne evner. Og lad være med at stå på stige, hvis du skal smide kæmpegrene eller træstykker ned, det er oftest ret farligt, hvorfor vi professionelle hænger fast i et reb.

Husk også at undersøge, om træet er bevaringsværdigt eller fredet i lokalplanen og tingbogen, for så er det kun træ-specialister med en efteruddannelse (ETW, European Tree Worker), der må udføre det.

Er der nogle regler for træfældning?

Ja det er der, for det skal foregå sikkert for både træfælderen og de omkringværende personer/værdier, og uden for stor gene for trafik. Det sidste kan der søges om tilladelse til, hvis det er nødvendigt fx at fælde indover eller i nærhed af et tæt trafikeret område.

Hvad siger loven til, at jeg vil beskære min nabos træ, fordi grenene rager ind over min grund/skel?

NEJ – det må du ikke starte uden naboens tilladelse! Naboen ejer hele træet – også grenene, der hænger ind over dit skel (hegnsloven). Træer og alle dets grene uanset længde ejes af og bestemmes enerådigt af den eller de personer på hvis matrikel. at træet er rodfæstet. Her må i lave en aftale om godt naboskab, og det sker i langt de fleste tilfælde.

At man ikke uden aftale må skære grene af, det skyldes, at træer og buske kan lide skade eller dø af forkert beskæring. Loven siger imidlertid ikke noget om rodzonen, så gravearbejde på egen matrikel, der beskadiger naboens træ er ikke omfattet.

Hvor lang tid tager det at fælde et træ?

Fra få sekunder til fire dage er det længste, som vi har brugt på at klatre et kæmpe bøgetræ, som havde store grene, der hang indover bebyggelse.

Hvem fælder træer?

Typisk certificerede arborister eller Skov- og Landskabsteknikere (fra fransk Arbois=træ/skov) fra Skovskolen i Nøddebo eller andre private uddannelser fx Arboristklatring.dk

Kan man kontrollere præcist hvilken vej et træ vælter, når man fælder det?

Ja det er fældesnittet, der grundlæggende definere retningen på træet, så det kan lande præcist, hvor man ønsker det. Det kræver dog også, at man bl.a. tager følgende forhold i betragtning: træets hældning, tykkelse, trætype, store sår og skader, store grene, vind, omgivende bygninger eller træer, der kan blive ramt og derefter få en ny retning.

Hvor meget plads skal man bruge for at kunne fælde et træ?

Det afhænger lidt af, om det skal fældes i et stykke, hvilket kræver meget plads. Det kræver mindre plads, hvis fx træet fældes på midten eller klatres ned i mindre stykker, hvis der fx står objekter tæt på, som ikke må gå i stykker.

Hvor stor afstand skal der være til mit hus for at kunne fælde et træ?

Det er der ikke noget krav til, men vi kan sige, at hvis dit hus står meget tæt på træet, så bliver fældningen dyrere, da vi så skal koncentrere os, så meget desto mere. Fældning ved klatring er jo opdeling af træet i mindre bidder, hvilket eliminerer alt for store skader, men samtidigt skaber så mange flere situationer, hvor der kan ske mindre skader.

Hvordan fælder man et træ?

Ved brug af motorsave, kiler, skovspil, klatrersele og reb.

Derudover kan man sige, at det er fældesnittet, der grundlæggende definere retningen på træet, så det kan lande præcist, hvor man ønsker det. Det kræver dog også, at man bl.a. tager følgende forhold i betragtning: træets hældning, tykkelse, trætype, store sår og skader, store grene, vind, omgivende bygninger eller træer, der kan blive ramt og derefter få en ny retning.

Hvordan fælder man et skævt træ? Og hvordan fælder man et træ, der hænger over et hus?

Det kan man enten gøre ved klatring eller ved at trække træet ned med skovspil i en anden retning. Retningen af træets fald er grundlæggende defineret af fældesnittet, så det kan lande præcist, hvor man ønsker det. Det kræver dog også, at man bl.a. tager følgende forhold i betragtning: træets hældning, tykkelse, trætype, store sår og skader, store grene, vind, omgivende bygninger eller træer, der kan blive ramt og derefter få en ny retning.

Skal man fjerne vandrisene eller alle de lodretgående grene, som typisk opstår efter beskæring?

Det skal man, hvis man ikke vil have træet højere. Vandrisene er træets måde, at reagere på beskæring og de kan ikke undgås. Hvis du har masser af plads til træet, så bare lad dem være. Når dette er sagt, så kaldes vandris også ”falske grene”, fordi deres vedhæftningsevner er svagere end træets originale grene. Derfor vil vandris som udgangspunkt skulle fjernes i områder, hvor der med stor sandsynlighed færdes mennesker eller materiel.

Hvordan bliver mit træ pænt igen?

Det afhænger lidt at dit tidsperspektiv, mange træer kan lidt afhængigt af, hvad der er sket med dem blive æstetisk pæne igen. Det kræver dog tålmodighed i forhold til, at kronen skal have tid til at vokse til igen og måske kræver det også en beskæring. Jo yngre dit træ er desto bedre og hurtigere er det også til at hele op. Træer i alderdomsfasen bliver måske aldrig symmetriske igen.

Er mit træ sygt?

Muligvis ja – hvis der er store områder i kronen som ikke sætter ved, blade eller nåle. Det er et godt tegn på at alt ikke er, som det skal være. Dette ikke iberegnet mindre grene og kviste uden blade – det kan være helt naturligt.

Store synlige svampe/svampefrugter typisk efterår er også gode tegn på mulig sygdom. Der imidlertid også flerårige svampe som fx tøndersvamp, som altid har blivende frugtlegemer. Hvis du er i tvivl, så ring endelig, så vi kan komme ud og risiko-vurderer dine træer.

Åbne sår på stammen fra forkert beskæring eller storm- og snefald kan også være med til at invitere for mange ubudne gæster/bakterier indenfor.

Kan man fjerne sygdom fra et træ?

Nej det kan man ikke. Træet er oftest fint i stand til at indkapsle de fleste sygdomme. Så at kappe/kronereducerer er er nok det tætteste, som jeg kommer på en træbehandling. Hvis dit træ har åbne sår på stammen, som træet har svært ved at lukke, så er det selvfølgelig en indgang for svamp og andet utøj, men de fleste træer er ret gode til at sårhele (specielt hvis de er unge), men fx valnød og birk heler ret dårligt.

De fleste (yngre) træer kan sagtens hele af sig selv med rigeligt sol og næring. De kan ligeledes leve mange år med sygdom, uden at dø. Du skal bare sørge for, at træet ikke er til fare for mennesker. Dvs. sørg for at få reduceret meget lange og tunge grene, så de ikke knækker.

Hvornår er et træ farligt for mig selv/andre?

Døde træer er farlige, fordi de ikke kan holde fast på deres egne grene, der kan falde ned. Og hele stammen kan jo også vælte, da rødderne har mindre greb om jorden.

Træer med store sår/skader/svamp (afhængig af type) er også farlige, da deres grene og rødder har dårligere vedhæng.

Er der lang ventetid på træfældning?

Det er der nogle gange i sæsonen fra marts-november, men typisk inden for 4-6 uger. Uden for sæsonen i december-februar går det stærkt. Dette er undtaget ”haste-opgaver” af træer, der fx er meget svampesyge (risikotræer), der flytter vi rundt i kalenderen.

Kan man få fældet et træ med det samme?

Ja, hvis det passer ind i programmet, og vi har mandskab og grej med. Hasteopgaver er oftest dyrere, men nogle gange passer de selvfølgelig ind.

Hvad kan man bruge flis til?

Træflis er rigtig godt til surbundsplanter fx rododendron og blåbær. Blåbær vokser fx rigtig fint i en blanding af 50% flis og 50% spagnum.

Træflis kan også bruges som bunddække, på de steder hvor man vil minimere vækst af andre planter fx under hække eller gangarealer (så slipper man også for fliser og jorden dræner bedre regnvand væk!). Derudover anbefaler vi, at du beholder så meget af dit træ (træflisen) på grunden. På denne måde øges biodiversiteten, da der er masser af insektliv i træflis.

Er mit træ dødt?

Det mest tydelige tegn på et dødt træ er manglende ved-/bladsætning. Så hvis du i foråret hverken kan se knopper eller blade, så er dit træ nok dødt.

Store områder i kronen med manglende ved-/bladsætning er et tegn på sygdom/svamp og måske forestående død.

Skal man fælde et dødt træt?

Det er der flere svar på. Er det et stort træ med grene, der enten kan ramme mennesker, bygninger eller veje, så ”ja”. Hvis træet udsætter andre for fare, så bliver du ansvarlig, hvis det står på din grund.

Står det store træ på den anden side i bunden af din store naturgrund, så ”nej”, for her skaber det masser af biodiversitet. Træet vil selvfølgelig også kunne tabe en gren, men det er mest i storm, at døde ting falder ned pludseligt. Den store fordel ved at lade døde træer stå er, at det er et fremragende levested for masser af liv. Og når der er flere insekter, så får du flere fugle og liv i haven.

Tema: AKUT TRÆFÆLDNING OG BESKÆRING

Akut træfældning! Står du med håndværkerne klar til at komme i gang? Har stormen væltet dit træ? Er dit træ lige ved at vælte? Ring til os direkte på 27639955/61444747, så er vi hos dig hurtigere, end du kan tjekke selvrisikoen på din ansvarsforsikring.

Bygadens træpleje ApS støtter:

Verdens Skove Certifikat
Julemærkemarchen
Naturfredningsforeningen